ГЕРБ ще предложи намаляване на ДДС на 9% за доставката на

...
ГЕРБ ще предложи намаляване на ДДС на 9% за доставката на
Коментари Харесай

ГЕРБ иска намаляване на ДДС-то за доставка на храни по домовете на 9%

ГЕРБ ще предложи понижаване на Данък добавена стойност на 9% за доставката на храни по домовете. Предложението ще бъде направено още идната седмица сред двете четения на закона за Данък добавена стойност, а ръководещите чакат то да получи цялостна поддръжка от всички партии. Мярката ще е със период до края на 2021 година и по предварителни калкулации ще коства на хазната 15 млн. лева Управляващите са провели са среща с представители на ресторантьорския отрасъл и са стигнали до решението да се понижи ставката и за тази услуга, откакто при започване на коронакризата заведенията за хранене получиха данъчно облекчение с 9% Данък добавена стойност за предложение на храни и питиета в заведенията си.

" Имаме политическо решение в данъчните закони и в закона за Данък добавена стойност за следващата година сред първото и второто четене да внесем корекция, която да планува понижаване на данъка на 9% за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя по домовете. Мярка която е безусловно в подтекста на всички ограничения ", посочи ръководителят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов уточни, че прогнозите са за затваряне на заведенията напълно в скоро време поради covid-пандемията. Той посочи, че, в случай че мярката влезе в действие, цената на храната няма да падне. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова удостовери кардиналната си позиция срещу диференциация на ставката за Данък добавена стойност.  " Ако кажем " А "  за една доставка, би трябвало да кажем " Б "  и за една друга ", сподели тя и добави, че все още не се планува намаляването на Данък добавена стойност за други услуги или артикули. 

" Обмисля се обаче друга спешна мярка и за други сектори, в случай че вероятно още веднъж бъдат затворени. Те ще са за служащите, с цел да запасят те работните си места. Мярката ще бъде финансирана с европейски фондове и би трябвало да бъдат съгласувани с Европейска комисия ", изясни за желанията на ръководещите Стоянова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР